Sezon na szparagi rozpoczęty

To warzywo które pomimo swojej ceny

warto chociaż kilka razy w sezonie włączyć do swojej diety.
Dlaczego warto spożywać szparagi?
Zawierają tylko 20 kcal w 100g

idealne dla osób na diecie redukcyjnej, poza tym są to warzywa bogate w:

kwas foliowy – niezbędny do budowy i odbudowy komórek organizmu

wapń, potas, fosfor – pierwiastki odpowiedzialne ze mineralizację kości i zębów

witaminę A, C, E – wspierające odporność organizmu, pomagają w utrzymaniu skory i paznokci w dobrej kondycji

glutation – wspierający watrobe

inulinę – cenny prebiotyk zapewniający sprawne działanie układu pokarmowego, cudowna pożywka dla bakterii jelitowych

Są dobrym źródłem protodioscyny wykazującej właściwości cytotoksyczne wobec komórek nowotworowych, stymulujące pracę układu immunologicznego

flawonoidy tj. kwercytyna, rutyna – właściwości przeciwnowotworowe, antybiotyczne, protekcyjne dla układu sercowo-naczyniowego

Ze względu na wysoką zawartość puryn, warzywa te są przeciwskazane w diecie osób cierpiących na dnę moczanową
