Sezon na szparagi rozpoczęty
To warzywo które pomimo swojej ceny warto chociaż kilka razy w sezonie włączyć do swojej diety.
Dlaczego warto spożywać szparagi?
Zawierają tylko 20 kcal w 100g idealne dla osób na diecie redukcyjnej, poza tym są to warzywa bogate w:
kwas foliowy – niezbędny do budowy i odbudowy komórek organizmu
wapń, potas, fosfor – pierwiastki odpowiedzialne ze mineralizację kości i zębów
witaminę A, C, E – wspierające odporność organizmu, pomagają w utrzymaniu skory i paznokci w dobrej kondycji
glutation – wspierający watrobe
inulinę – cenny prebiotyk zapewniający sprawne działanie układu pokarmowego, cudowna pożywka dla bakterii jelitowych
Są dobrym źródłem protodioscyny wykazującej właściwości cytotoksyczne wobec komórek nowotworowych, stymulujące pracę układu immunologicznego
flawonoidy tj. kwercytyna, rutyna – właściwości przeciwnowotworowe, antybiotyczne, protekcyjne dla układu sercowo-naczyniowego
Ze względu na wysoką zawartość puryn, warzywa te są przeciwskazane w diecie osób cierpiących na dnę moczanową