Omlety można na słodko , można na wytrawnie , jedni je kochają, inni nie nawidzą
Ale dziś o borówkach dlaczego warto?
bo są niskokaloryczne, zawierają jedynie 57 kcal w 100 gramach i maja niski indeks glikemiczny więc są produktem pożądanym w diecie osób chorujących na cukrzycę. Są również źródłem wielu cennych mikroelementów w tym przede wszystkim witaminy K1, witaminy C oraz manganu.
Są źródłem polifenoli, które między innymi zmniejszają ryzyko chorób serca, obniżają ciśnienie krwi, wykazują również działanie przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Zawierają antocyjany, które działają przeciwzapalnie.
Posiadają działanie przeciwmiażdżycowe. Przeciwutleniacze obecne w borówkach przeciwdziałają utlenianiu cholesterolu LDL, wystarczy 50g borówek dziennie by obniżyć jego poziom.
Pomagają utrzymać prawidłowe funkcje mózgu oraz poprawiają pamięć.
Mają wpływ na lepszą regenerację mięśni po intensywnym treningu.
Czy zatem warto włączyć je na codzień do diety? Oczywiście