Dieta ketogenna to tak naprawdę terapia żywieniowa, którą stosuje się z powodzeniem u osób cierpiących na schorzenia układu nerwowego takie jak padaczka lekooporna u dzieci, choroba Alzheimera, Parkinsona, czy w przypadku autyzmu. Jednak w ciągu ostatniej dekady zyskała ogromną popularność głównie z powodu jej skutecznego, lecz krótkoterminowego wpływu na utratę masy ciała. Ilość kilogramów na początku stosowania diety jest znaczna, ponieważ redukuje się zgromadzony w mięśniach glikogen, co za tym idzie, usuwana jest z organizmu woda którą wiązał.
Na czym polega keto dieta?
Węglowodany są głównym źródłem energii dla naszego organizmu, a glukoza jest paliwem podstawowym dla naszego mózgu, komórek nerwowych i krwinek czerwonych. Organizm pozbawiony węglowodanów musi uruchomić mechanizmy obronne, aby dostosować się do sytuacji. Jeśli nie dostarczymy organizmowi w dwóch następujących po sobie posiłkach węglowodanów, spadnie poziom insuliny i glukozy we krwi, a wzrośnie poziom glukagonu, który uwolni zapasy glikogenu w wątrobie, aby podnieść poziom glukozy. Jeśli podaż węglowodanów wciąż pozostanie niska, organizm musi odnaleźć alternatywne źródło energii. W tym momencie rozpoczyna się proces lipolizy (rozkładu tłuszczu), co prowadzi do powstania ciał ketonowych, stanowiących źródło energii dla komórek.
Dieta ketogeniczna polega na zmianie podstawowego źródła wykorzystywanej energii przez organizm z węglowodanów na kwasy tłuszczowe. Keto bazuje na produktach bogatych w tłuszcze, przy minimalnej ilości węglowodanów. Ile maksymalnie węglowodanów można spożywać na diecie keto? Trudno mówić o konkretnych ilościach, źródła często podają 30-50 gramów, jednak należy wziąć pod uwagę, że każdy z nas jest inny i u kobiety ważącej 50 kilogramów i mężczyzny 120 kg wartości te będą znacznie się różnić.
W diecie ketogenicznej podaż tłuszczu powinna wynosić 60% zapotrzebowania, 30% – białko, a węglowodany uzupełniają pulę, czyli 10%.
Zalety diety ketogenicznej
- Zredukowane ryzyko wystąpienia ataku padaczki
- Redukcja masy ciała
- Wsparcie w walce z insulinoopornością
- Długotrwałe uczucie sytości
- Mniejszy apetyt na słodycze i podjadanie
Wady diety ketogenicznej
- Obciążanie nerek, wątroby
- Hipoglikemia
- Kwasica utajona
- Większe ryzyko wystąpienia ataku dny moczanowej
- Ryzyko wystąpienia zaparć (wzrost ryzyka jelita grubego)
- Mdłości, brak apetytu
- Ograniczone zdolności wysiłkowe
Kto nie może stosować diety ketogicznej?
Dieta ta jest przeciwskazana u osób z miażdżycą, depresją, u osób z chorobami wątroby, trzustki, nerek, dróg żółciowych, tarczycy oraz u osób z cukrzycą, u których występuje znaczne ryzyko hipoglikemii.
Decydując się na wprowadzenie diety ketogenicznej należy zadać sobie pytanie, czy jesteśmy w stanie wytrzymać na tej diecie całe życie, czy warto poświęcać zdrowie dla „szybkiej i łatwej” utraty masy ciała, obarczonej ogromnym ryzykiem efektu jo-jo. Jeśli już decydujemy się na rozpoczęcie tej diety należy zadbać o jakość spożywanych pokarmów i odpowiednią podaż błonnika.